Jessurunkamp te Soest

gebouwd: ongeveer 1942
verlaten: mei 2008
status: gesloopt april/ juli 2009
foto's gemaakt 10-10-2008


Historie:
Het Jessurunkamp werd tijdens de tweede wereldoorlog opgezet door de Duitsers, samen met 2 andere kampen. Dit was kamp 3. Na de oorlog nam defensie het kamp in gebruik en het heeft  tot 1 april 2008 dienst gedaan voor de opslag van ondersteunend militair materieel dat bij uitzendingen nodig was zoals teten, containers, verplaatsbare vliegtuigshelters en grote tenten als afdak voor geparkeerde vliegtuigen.  Tot 1996 heette het DATIM - Depot Algemeen en Technisch Intendance Materieel-  dat daarna werd omgedoopt tot SOMP - Sectie Opslag Mobilisatie- en Projectvoorraden.
Op het terrein staan nog steeds de oude gebouwen die destijds door de Duitsers zijn gebouwd. Deze gebouwen hadden het uiterlijk van een boerderij hetgeen bedoeld was als camouflage. Tevens staat er op het terrein nog één van de weinig overgebleven torens waarin de Duitsers vroeger hun parachutes lieten drogen (Fallschirmtröckenrei). Na de oorlog zijn er diverse opslagloodsen bijgebouwd.
10 hectare van het terrein is nu door de provincie aangekocht met als doel het terug te geven aan de natuur om zo het natuurgebied rond het kamp te vergroten. De gemeente zal dan  eigenaar/ beheerder worden.   Het plan was om het kamp, direct nadat het verlaten werd in april 2008, te slopen; maar een aanvraag bij het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap van het Kuijpersgenootschap om de zeven Duitse gebouwen tot rijksmonument te verheffen gooide roet in het eten. De provincie heeft echter zelf in het verleden al eens onderzocht of er gebouwen met culturele waarde op het terrein staan en dit bleek niet het geval. De zeven gebouwen zijn dan ook niet bewaard gebleven en zijn uiteindelijk, nadat alle loodsen (die niet onder de aanvraag vielen)  gesloopt.
Een aantal gebouwen stond al veel langer leeg en is een tijd  door zo'n dertig krakers met honden bezet. Inmiddels zijn deze, met hulp van de politie,  weer vertrokken. Het
Het kamp is genoemd naar Reinier Emil Jessurun  (1904-1949) die als Nederlands militair in Nederlands Indie gelegerd was. Hij was piloot bij de KNIL als reserve kapitein en tijdens de tweede wereldoorlog was hij betrokken bij vele gevechtsacties in de oorlog tegen Japan. Hij kreeg vele onderscheidingen en na de oorlog is  hij omgekomen in Kroja bij een vliegtuigongeluk. Ter nagedachtenis aan hem kreeg dit kamp zijn naam.