Kasteel Rochendaal

bouwjaar: 1850
verlaten: 1995
status: onveranderd
foto's gemaakt op 12-08-2007

Historie:
Het is 1850 wanneer advocaat Jean-Henri-Paul Ulens (30.3.1816- 21.10.1894) met zijn nicht Marie Ulens trouwt en in 1881 het kasteeltje van Rochendaal te bevingen laat bouwen.  Het verhaal gaat verder rond 1940 wanneer  nabij Brunstem door het Belgische leger een grasvliegveldje als uitwijkbasis wordt opgericht. Nadat de Duitsers het vliegveld in mei 1940 hadden veroverd werd het snel uitgebouwd tot een standaard "Fliegerhorst "van de Luftwaffe met drie startbanen in beton. In eerste instantie logeerden de officieren-piloten in het kasteel van Nonnemielen en de andere personeelsleden werden her en der in de stad verspreid. Naar verluidt waren er echter in 1941 al plannen klaar om op kasteeldomein Rochendaal personeelsverblijven te maken, de eigenaars van weiden en boomgaarden  werden onteigend,  royaal vergoed en het "Fliegerdorf" werd uit de grond gestampt.
Het Fliegerdorf werd onopvallend aan het bestaande dorp geregen zodat het in het landschap van weiden en fruitbomen opging.  Aan de veiligheid werd prioriteit gegeven: ligging ver van het vliegveld, onderlinge spreiding van de gebouwen, bakstenen muren van 55 cm. dik, stalen bomscherfwerende vensterluiken van 2 cm. dik met zware grendel, toegangen met een hoek tegen bomsplinters en een kogelvrij plafond in 30 tot 40 cm. gewapend beton. Ook het comfort in Bevingen werd niet vergeten: een aangename beplanting als camouflage-element, een sportterrein en openluchtzwembad met douchegebouw, radiatorenverwarming vanuit één centrale stookplaats voor het hele kwartier, bijverwarming via kolenkachel en waszaaltje per troepenkamer. Elk blok had een kelder en een zolder zonder slaapgelegenheid. Enkel op het gelijkvloers waren kamers voor één of twee personen, en troepenkamers voor tien tot twaalf militairen. Het wat afgezonderde Kasino met open haard voor de officieren keek uit op de vijver van het kasteel Rochendaal. Lang hebben de Duitser echter niet kunnen genieten  van hun Fliegerdorf. Door de geallieerde opmars werd het nabij gelegen Sint Truiden ontruimd en op 2 september 1944 en trok de Duitse eenheid terug naar Lünen bij Dortmund. Na de oorlog nam het Belgisch leger weer bezit van het militair domein. De infrastructuur, door de Duisters opgetrokken, werd daarbij gewoon overgenomen en hier en daar in de loop der tijd aangepast  en/of uitgebreid. Ook het Belgisch leger bleef het Fliegerdorf Bevingen gebruiken om piloten, kandidaat-piloten en personeel te legeren.
Zowel het kasteel Rochendaal als het  Fliegerdorf werden In 1996 wordt de basis door de Belgische luchtmacht verlaten, vervolgens wordt het kasteel leeggeroofd en raakt langzamerhand overwoekert door de natuur. Alleen het westelijke deel, dat in gebruik is als onthaalcentrum voor vluchtelingen, blijft in goede staat.