Nuborgh College, locatie Baron van Linden te Elburg  

bouwjaar: 1963
verlaten: begin 2008
status: maart 2009 gesloopt
 foto's gemaakt 13-09-2008Historie:
Dit is de voormalige huishoudschool in Elburg die gebouwd is in 1963 en nu, vanaf begin 2008, leegstaat. Binnen Elburg zelf staat de school beter bekend als de oude MAVO. Via de hoofdingang  kom je in een ruime hal met een prachtige granieten vloer die ook op de trap naar boven doorloopt. De leuningen van de trap zijn van hout en lopen aan de uiteinden omhoog of omlaag. De openslaande deuren bieden toegang tot het bordes en de tuin. In het keukentje zit een granieten aanrecht met wit/ geel geblokte tegeltjes in de wasbakken. Om het licht aan te doen moet je de schakelaars draaien, ze zijn nooit vervangen voor nieuwe exemplaren. Ook de radiatoren zijn uit de oude doos met grote draaiknoppen waarop "warm en koud" staat geschreven. Vele details zijn bewaard gebleven uit de tijd dat de school gebouwd werd en in de loop der jaren is alleen het hoognodige vernieuwd. Dat maakt dat het gebouw niet meer van deze tijd is wat het niet meer geschikt maakt om langer als school dienst te doen. De ramen zijn enkel glas en de kozijnen nog van metaal waardoor er nogal eens een ruit knapte waneer de temperatuur veranderde. Ook de radiatoren konden alleen aan of uit, de temperatuur was amper te regelen. Aangezien het dak niet geisoleerd is was het op de bovenverdieping in de zomer al snel 30 graden.  De laatste jaren werd hier handel en administratie gegeven.
Ondanks het feit dat het een leuk gebouw is  valt het in het niet bij de vele monumentale panden die het schilderachtige Elburg kent en heeft dan ook geen monumentenstatus. Toch zijn er mensen die hebben  geprobeert om dit hele gebied te redden van de sloop aangezien de bouw van de school en het confectiecentrum erachter wel een belangrijke periode uit de  geschiedenis van Elburg markeert. Daarnaast bepaalt het in belangrijke mate de entree van het dorp.
Voor het gymnastiek gebouw bestonden in eerste instantie plannen om er appartementen in te maken. De  school zou hoe dan ook gesloopt worden. Inmiddels zijn alle panden op het terrein gesloopt. Net als de  een aantal andere locaties van de Nuborgh is ook dit gebouw is overbodig geworden  na in gebruikname van de nieuwbouw. De nieuwbouw (totaal 170 huizen) die op de grond van deze vier vrijkomende schoollocaties moet komen, moet de bouw van de inmiddels in gebruik genomen nieuwe vmbo school van de nieuwe scholengemeenschap financieren. Het plan is er een rij van veertien goedkope huurwoningen te bouwen en een appartementencomplex met zowel  goedkope, middeldure en dure appartementen. Onder het complex komt een parkeergarage voor ongeveer vijftig auto's. Tenslotte komt er een gezondheidscentrum waarin een huisartspraktijk komt, maar ook een fysiotherapeut en een apotheek.