Voetbalstadion de Wageningse Berg

bouwjaar: 1899
verlaten: 1992
status: wordt mogelijk weer opgeknapt
foto's gemaakt op: 15-11-2008

Historie:
Stadion de Wageningse Berg is gebouwd in 1899 door de heer E.H. van Duijnkerken. Deze heeft op het naastgelegen terrein hotel de Wageningse Berg en laat het sportveld aanleggen om er concours hippiques te houden. Vanaf 1911 wordt het terrein aan WVV Wageningen verhuurt maar het contract wordt niet verlengd wanneer het  in 1918 afloopt.  De club vindt een ander terrein maar dat wordt in 1921 door het Rijk in beslag genomen. Na veel moeite lukt het om voor 3 jaar een contract af te sluiten voor een ander  terrein, dat loopt in 1925 weer af zodat de club wederom op zoek moet naar een sportveld. Aangezien er niets te vinden is besluit te club toch maar weer het, inmiddels zwaar verwaarloosde, stadion op de berg te huren voor 500 gulden per jaar. Eigenaar is  NV de Wageningse Berg. Na de nodige inspanningen kan op 20-09-1925 het stadion geopend worden. Tot 1940 huurt de club van NV de Wageningse Berg, dan besluit de gemeente het gehele terrein te kopen om er een sportvoorziening voor de gehele bevolking te realiseren. Vanaf dat jaar huurt de club het stadion van de gemeente, de eerste jaren voor 450 gulden per jaar en de laatste 10 jaar wordt het in bruikleen gegeven (1982-1992).
Tijdens de tweede wereldoorlog wordt er in eerste instantie doorgespeeld, maar aan het eind blijft er door operatie Market Garden niet veel van het stadion over. Door de Duitsers wordt alles meegenomen, van doelpalen tot tribunes; het veld zelf is een grote bende door alle granaatinslagen. WVV Wageningen speelde al sinds 1924 in de eerste klas, maar heeft het al die tijd met een matig uitgerust en onderhouden terrein moeen doen. Helaas veranderde er na de oorlog niet veel. Er worden slechts eenvoudige kleedruimten geplaatst, het veld wordt omringd met rietmatten en de kwaliteit van het speelveld zelf blijft zeer slecht. De Veluwepost van 24-12-1947 kan dan ook weinig positiefs berichten over de omstandigheden waaronder de wedstrijd Wageningen - Go Ahead (3-3) gespeeld moesten worden:  "Glijdend en balancerend in modder en slijk moesten de spelers maar zien, hoe ze zichzelf in evenwicht moesten houden". Onder deze kritiek en de dreigende afkeuring van het terrein door de KNVB besluit het gemeentebestuur eindelijk het gehele terrein te moderniseren. Vanaf die tijd tot aan 1982 wordt het complex met regelmaat vernieuwd tot het uiteindelijk een modern en goed uitgerust stadion is.
1948 1949: de eerste grote renovatie wordt ingezet en in 1949 wordt het vernieuwde veld weer in gebruik genomen.
1953: de overdekte tribune wordt gebouwd die 800 zitplaatsen bevat. Het bestuur besluit zuinig te zijn op de nieuwe tribune en bepaalt dan ook dat hij alleen gebruikt wordt bij wedstrijden van het eerste elftal. Men is bang dat anders de jeugd de nieuw geverfde banken beschadigd door er met hun vieze schoenen overheen te lopen.
1965:  het eigen clubgebouw wordt geopend:  'het Berghok' genaamd.
1971: er worden kleedkamers onder de zittribune gebouwd.
1974: de club  promoveert naar de eredivisie en er komt een loopkooi komt voor de spelers,  voorzieningen voor de pers gemaakt én er wordt er een televisieplatform onder het dak van de tribune gehangen.
1980: er wordt voor de supporters van de bezoekende partij een apart vak gecreëerd en er komt  een nieuwe kantine. Tevens wordt de nieuwe kunstlichtinstallatie in gebruik genomen en komen er meer kleedkamers bij.
1992:  de club gaat failliet doordat ze steeds meer schuld opbouwt.
De gemeente is eigenaar van het complex en weet vooralsnog niet wat er met het terrein moet gebeuren. Alle voorstellen die gedaan zijn werden net zo hard weer van tafel geveegd met als resulaat dat het eens zo mooie stadion nu vanaf 1992 staat te verloederen. Het laatste nieuws is dat de gemeente de  Stichting Behoud Stadion De Wageningse Berg de kans wil geven weer iets van het stadion te maken in de hoop dat zo het stadion en daarmee ook  geschiedenis behouden blijft. Hopelijk komt er  weer wat terug van de gloerietijd van vroeger.