Hotel Laag Soeren / Dullemond

bouwjaar: 1857
verlaten:  eind jaren 70
status: onveranderd
foto's gemaakt op 04-11-2007

Historie:
Ook over dit hotel zwerven de nodige spannende verhalen over internet (met of zonder kern van waarheid): de eigenaar zou zich op de zolder van het kasteel hebben opgehangen waarna het leeg kwam te staan, vervolgens was er een dermate heftige paranormale activiteit dat het hotel in brand is gevlogen....
Hotel Laag Soeren, ook wel bekend als Hotel Dullemond, is echter wel een pand met een roemruchte geschiedenis; het pand heeft sinds 1857 dienst gedaan als woning. Vanaf begin 1900 kwam er ook een hotel bij dat eind jaren 70 haar deuren sloot na jarenlang geen onderhoud te hebben gehad. Of het pand eind jaren 70 ook leeg kwam te staan, of in  2002 heb ik niet kunnen achterhalen, noch waar het hotel in die tijd voor gediend heeft. Feit is dat het snel in verval raakte en dat er in een deel van het hotel een brand heeft gewoed.  Omdat de verantwoordelijke eigenaren en de toezichthoudende gemeente Rheden niets deden aan de schandalige verpaupering van het hotel werd in 2004 middels een kraakactie het pand aan het woonbestand toegevoegd. In een uiterste poging het pand te redden werd het door de nieuwe bewoners opgeknapt en deels in ere hersteld. Helaas heeft de gemeente haar frustratie over falend beleid ten opzichte van dit pand botgevierd op de toenmalige bewoners en besloten tot een curieuze ontruimingsprocedure op grond van het bestemmingsplan. De dag van de ontruiming werd het hotel echter direct weer gekraakt om het voor langdurige leegstand te behoeden helaas heeft het niet mogen baten.
Het hotel, of liever gezegd de grond, staat nu te koop voor 1.3 miljoen en er wordt gemikt op zakelijke of toeristische horeca, een wellness centrum of zorghotel voor senioren.
Op onderstaande foto het hotel in betere tijden.