Nieuwe Sint Anna's Hoeve te Hilversum

gebouwd: 1844
verlaten: 2005
status:  gesloopt per september 2007
foto's gemaakt op 10-09-2007

Historie:
4 Branden hebben hier gewoed sinds de eerste steen voor het woonhuis naast de Anna's Hoeve in 1844 gelegd werd. Het huisje zelf brandde op 17 oktober 1896 uit en werd weer herbouwd en bij de volgende twee branden gespaard. Op  1 maart 1972 brandde de Anna's Hoeve zelf af en is toen herbouwd tot Nieuwe Anna's Hoeve die vervolgens op 15 augustus 2005 afbrandde. De schuur die deze brand overleefde brandde vervolgens  eind maart 2007 af waarbij veel asbest vrijkwam.  
Het restaurant ligt in een natuurgebied en is "wereldberoemd" in Hilversum en omstreken. Het complex was vroeger een speeltuin met in eerste instantie een draaimolen, een soort van parcours waar bootjes door konden varen en later kwamen de botsauto's en gokkasten en werd het restautant meer een party center.
Op maandagnacht  15 augustus 2005 om kwart over drie kreeg de brandweer een melding van een grote brand. Een voorbijganger meldde dat Paviljoen De Nieuwe Anna's Hoeve in vlammen opging, in het in 2002 gerenoveerde restaurant vielen geen slachtoffers. De brand is volgens de brandweer in het restaurant zelf ontstaan;  de brandmelders waren de vrijdag ervoor door wateroverlast en blikseminslag kapot gegaan en de brandweer was dan ook niet op tijd om de zaak te redden. Slechts het woonhuis en een schuur achter het restaurant bleven gespaard.
Er zijn vele twijfels of deze brand een ongeluk was: volgens geruchten trok het restaurant weinig klanten en liep het slecht, daarnaast is er nooit een oorzaak  voor de brand gevonden en  werd het als heel toevallig gevonden dat nét nu de brandmelders het niet deden. Kort na de brand gaf de eigenaar aan aan het te willen herbouwen, maar doordat het onderzoek naar de oorzaak de uitbetaling van de verzekering vertraagde, vertraagde dat ook de opruimingswerkzaamheden. Daarnaast pachtte de eigenaar de grond van de gemeente en dit contract zou 2010 aflopen, de eigenaar wilde eerst duidelijkheid over verlenging van de erfpachtregeling of eventuele verkoop van de grond door de gemeente aan de hem en heeft die niet gekregen. Dit alles is reden dat de restanten er nog steeds staan. De eigenaar heeft nu een dwangsom van maximaal 40.000 euro in het vooruitzicht gesteld gekregen als hij niet voor half september 2007 actie onderneemt.