Boerderij Holzenbosch

bouwjaar: 1716 / 1927
verlaten: ongeveer 2005
status: verwoest door brand
foto's gemaakt op: 22-12-2008

Historie:
Van oorsprong heeft er op de fundamenten van deze boerderij in 1716 een boerderij gestaan. Deze is in 1928 door een schoorstenbrand geheel afgebrand. Het verhaal gaat dat er op het moment van de brand een stoomtrein langsreed die middesl lang fluiten de aandacht van de bewoners probeerde te trekken. De boerderij brandde volledig af.
Men wilde de boerderij graag herbouwen maar de ingang, die eerder aan de Wikselaarseweg lag moest nu aan de van Nagelstraat komen.  De gemeente gaf hiervoor toestemming mits de nieuw te bouwen boerderij op de oude fundering werd gebouwd. Op 8-8-27 werd de vergunning afgegeven door de toenmalige burgemeester Westrik.
Het adres veranderde daardoor van  Zeumeren 3 naar Baron  van Nagelstraat 49. Naast de boerderij stond een schaapskooi uit 1716 die in 2004 is ingestort. Een andere schuur werd in 1919 verwoest door een windhoos.
Na jaren leegstand en vernielingen lijkt er in 2008 enig schot te zitten in plannen tot restauratie,  er moet een pannekoekenrestaurant in komen. Mogelijk kunnen er ook trouwfeesten gegeven gaan worden. Ook de Schaapskooi zou weer herbouwd worden.  Op  maandag 2 augustus 2010 rond 1.50 uur kwam er een melding dat het pand in brand stond. Door de rieten kap greep het vuur snel om zich heen en de brandweer hefet niet veel anders kunnen doen dan het pand gecontroleerd uit te laten branden. De boerderij moet als verloren worden beschouwd. Brandstichting is niet uitgesloten.