Château Miranda

bouwjaar: 1866
verlaten: 1991
status: onveranderd
foto's gemaakt op 03-05-2008

Historie:
De officiële naam van het kasteel is  Château Miranda, maar later wordt het ook wel Château de Noisy of Home de Noisy genoemd.
Het kasteel is getekend door de Engelse architect Milner werd in 1866 gebouwd.
Tijdens de Franse revolutie moest de familie van de Graaf van Liederkerke-Beaufort hun kasteel verlaten en ze zijn naar hun nabijgelegen boerderij gevlucht. Na de revolutie werd op die plek dit kasteel gebouwd als  zomerresidentie voor de familie. Tot 1958 heeft de familie het kasteel gebruikt, met uitzondering van de tweede wereldoorlog toen het door de Nazi's bezet werd.  Vanaf 1958 werd het kasteel gebruikt door de Belgische nationale spoorwegen, SNCB, om de kinderen van de machinisten op te vangen. Het kreeg toen de naam Home de Noisy. In de jaren 70 werd het gebruikt voor activiteiten en sport vakanties voor kinderen tot het in 1991 is verlaten.
Het kasteel stond al lange tijd op mijn lijstje van te bezoeken objecten en eindelijk was het dan zover. Na wat in de buurt rondgereden te hebben zag ik de torens op diverse plaatsen wel boven de bomen uitsteken, maar om de  juiste plek te vinden viel nog niet mee. Vervolgens was het nog een hele kunst om het kasteel zelf te vinden. Het kasteel staat op prive terrein en er wordt met regelmaat gecontroleerd.  Na een heel stuk gelopen te hebben (waarbij ik me me regelmaat afvroeg of ik wel de goede kant op liep) was daar ineens, als uit het niets, het kasteel. Groot, grijs, wat dreigend, maar ook prachtig.
Maar hoe mooi het er van buiten ook uitziet zo vervallen is de binnenkant. Vloeren zijn eruit gebroken, ramen ingegooid, marmeren trapleuningen vernield, ornamenten gestolen,  brand gesticht en uiteraard hebben jaren leegstand ook zijn tol geëist. In de kelder zit een neplijk met veel nepbloed op het toilet en er zijn poppen opgehangen. Vloeren zijn verrot, er missen hele stukken vloer en je kijkt zo 3 verdiepingen omhoog of omlaag, plafonds en stukwerk zijn naar beneden gestort en  de trap naar de toren is geheel weg en lijkt wel een glijbaan. Al met al een prachtige locatie, maar gevaarlijk......