Chateau les Chambres (B)

bouwjaar: 1889
verlaten: nb
status: wordt gerenoveerd
foto's gemaakt op: 19-03-2011

Historie:
In 1100 stichtte Peter de Kluizenaar de religieuze gemeenschap van Neufmoustier en op de plek van dit kasteel werd in de 17-de eeuw door hen de eerste constructie gelegd van wat later dit kasteel zou worden.  Dit gebouw behoorde evenals de versterkte hoeve aan de andere kant van de weg toe aan de abdij van Neufmoustier. Ook de kapel in het park stamt uit de 17e eeuw.
In 1889 werd een nieuw kasteel gebouwd nadat het originele kasteel door brand was verwoest. Na twee jaar bouwen werd het kasteel, geheel in renaissancestijl gebouwd, in 1891 opgeleverd.
Het kasteel beschikt over 25 slaapkamers en vele badkamers. Vanuit de grote centrale hal op de begane grond kom je via een royale trap naar de eerste verdieping waar zich ook een  centrale hal bevind. Op de begane grond bevinden zich twee burelen, 3 stijlsalons en de keuken. Verder is er nog een ruime veranda met een terras.
In de kelderverdieping bevinden zich een bar, voorraadruimtes, de wijnkelder en tegenwoordig een jacuzzi ruimte met uitzicht op het buitenzwembad.  De
achtergebouwen aan het koetshuis en het koetshuis zelf zijn opgedeeld in verschillende kamers. In 4 vleugels verdeeld waren er 16 slaapkamers, 24 appartementen, 2 lofts en een serre.
De bijgebouwen dienden als onderkomen voor vakantiekampen, toen het kasteel later in de tijd een hotel werd raakten de bijgebouwen in verval. In de winter van 2010-2011 is er forse  waterschade ontstaan doordat het water niet afgesloten was en diverse leidingen knapten. Inmiddels is het kasteel verkocht en zal de komende 2 jaar gerenoveerd worden.